Plan urbanistic de detaliu (PUD)
Cuprins
Planul urbanistic de detaliu (PUD) are caracter de reglementare specifică pentru o parcelă în relație cu terenurile învecinate și se elaborează în scopul detalierii prevederilor stabilite prin Planul urbanistic general (PUG) sau Planul urbanistic zonal (PUZ). Așadar, un PUD nu poate modifica planuri urbanistice de nivel superior.
Printr-un PUD se stabilesc reglementări referitoare, în principal, la retragerile față de limitele laterale și posterioare ale parcelei de teren pe care urmează să se ridice o construcție nouă sau să se modifice una existentă.
Tot prin PUD se pot efectua reglementări privind accesurile auto și pietonale, conformarea arhitectural-volumetrică, modul de ocupare a terenului, designul spațiilor publice, sau reglementări cuprinse în ilustrarea urbanistică, parte integrantă din documentația de urbanism.
Ce cuprinde PUD
Un plan de urbanism de detaliu (PUD) se elaborează în format analog și digital pe suport topografic actualizat, realizat în sistem de proiecție stereografică 1970 și cuprinde reglementări referitoare la asigurarea accesibilității pietonale și auto la noul obiectiv și racordarea la rețelele edilitare existente sau propuse.
De asemenea, în privința volumelor construite și a amenajărilor acestora, prin PUD se stabilesc elemente privind densități, distanțe, retrageri, aliniamente, alinierea construcțiilor, suprafețe maxim edificabile, regim de înălțime, volumetrie etc.
Alte elemente ce fac obiectul PUD sunt relațiile funcționale și estetice cu vecinătatea, înscrierea obiectivului și tratarea lui arhitecturală prin raportare la cadrul construit și natural învecinat, designul spațiilor publice, conformarea construcțiilor, amenajărilor și plantațiilor, regimul juridic al proprietăților și circulația terenurilor sau ilustrarea urbanistică a soluției propuse.
Etape de lucru
- Propunerile preliminare – se elaborează pe baza situației existente și a materializării prevederilor temei de proiectare
- Consultările pe parcurs – se fac cu inițiatorul, cu autoritatea publică locală și cu compartimentul de specialitate al consiliului, având ca obiect analiza propunerilor preliminare, stabilirea concepției de structură și conținut a PUD, stabilirea unor variante de soluții
- Redactarea și predarea proiectului – se elaborează piesele scrise și desenate ale PUD, în 2 exemplare complete sau conform prevederilor din contract, pentru documentația de bază și câte un extras pentru documentațiile necesare obținerii avizelor și acordurilor
- Avize și acorduri – cererile și documentațiile specifice întocmite de elaborator se transmit de inițiatorul PUD către organismele abilitate prin lege să emită avize și acorduri.
- Pentru o documentație de tip PUD sunt considerate esențiale avizul consiliului local, avizul unic al consiliului județean, avizele organismelor centrale, solicitate prin certificatul de urbanism, după caz.
- Definitivarea documentației – eventualele recomandări, condiționări sau completări din avize și acorduri sunt introduse de elaborator în documentația de urbanism, pe baza consultărilor cu inițiatorul și cu acceptul acestuia.
- Aprobare – PUD definitivat este supus aprobării prin hotărâre a consiliului local, după care se poate întocmi documentația tehnică pentru autorizarea lucrărilor de construire (DTAC).
Valabilitate
Durata de valabilitate a unui plan urbanistic zonal (PUD) se stabilește prin hotărârea consiliului local de aprobare a acestuia, în corelare cu condițiile de amplasare și de conformare a construcțiilor, precum și cu importanța și complexitatea obiectivelor de investiții.