Întrebări frecvente
De ce poate fi utilă discuția cu un arhitect înainte de cumpărarea unui teren pentru construcții?
Un sfat poate fi bun oricând, dar mai ales atunci când urmează să luați decizii importante, cum ar fi cea privind achiziția terenului pe care se va construi casa visurilor dumneavoastră.
Analiza indicatorilor urbanistici (POT – procentul de ocupare a terenului, CUT – coeficientul de utilizare a terenului, retragerile minime față de limitele terenului), a înclinării, orientării cardinale, a caracteristicilor geotehnice ale terenului, a vecinătăților, a funcțiunilor diverselor componente ale construcției, toate acestea coroborate cu imaginea dumneavoastră generală cu privire la construcția pe care vi-o doriți ne pot ajuta să conturăm împreună liniile mari ale viitorului proiect.
Nu ezitați să ne contactați pentru a programa o întâlnire.
Care sunt etapele de parcurs pentru obținerea autorizației de construire?
- Obținerea certificatului de urbanism (CU)
- Efectuarea de studii suplimentare, după caz
- Obținerea avizelor și acordurilor cerute prin certificatul de urbanism
- Realizarea proiectului pentru obținerea autorizației de construire DTAC (PAC)
Notă: Dacă prin certificatul de urbanism se cere elaborarea unei documentații urbanistice de tip PUZ (plan urbanistic zonal) sau PUD (plan urbanistic de detaliu), această documentație se va elabora și aviza înaintea DTAC (PAC).
Ce este și cum se obține certificatul de urbanism?
Certificatul de urbanism (CU) este documentul emis de autoritățile administrației publice locale, în care se precizează toate informațiile cunoscute privind condițiile juridice, economice, urbanistice și tehnico-edilitare impuse prin legislația și reglementările urbanistice în vigoare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții pe un anumit teren, inclusiv documentele, avizele/acordurile, studiile și proiectele necesare autorizării.
Proiectul pentru obținerea autorizației de construire se poate elabora numai în baza unui certificat de urbanism, pentru obținerea căruia sunt necesare următoarele documente:
- cerere tip
- acte doveditoare privind dreptul de proprietate asupra terenului
- documente de cadastru
- act de identitate
Autoritatea locală poate solicita ca documentația să fie însoțită și de un memoriu justificativ în care să se prezinte soluțiile arhitectural-urbanistice propuse, ilustrate în cadrul unui plan de situație.
Ce este și care este scopul studiului geotehnic și ce alte studii suplimentare pot fi necesare?
Studiul geotehnic este un raport elaborat de o firmă specializată, în urma efectuării de foraje și prelevării de probe de sol, cu scopul stabilirii calității terenului și soluției optime de proiectare a fundațiilor. Realizarea studiului geotehnic este obligatorie, conform legii.
În situații speciale, prin certificatul de urbanism se poate impune și realizarea altor tipuri de studii, cum sunt: ridicare topografică, studiu de impact asupra mediului, studii de inserție în sit, studiu de circulație, studiu de însorire etc.
Ce tipuri de avize sau acorduri pot fi solicitate prin certificatul de urbanism?
Conform reglementărilor legale în vigoare și ca urmare a specificului amplasamentului ori a funcționalității investiției care urmează să se realizeze, prin certificatul de urbanism pot fi stabilite mai multe tipuri de avize și acorduri care trebuiesc obținute în vederea autorizării unei construcții.
Acestea se referă la asigurarea, branșarea și racordarea la infrastructura edilitară (gaze naturale, apă și canalizare, alimentare cu energie electrică, energie termică, telefonizare, transport urban, salubritate), precum și la acte administrative specifice ale organismelor administrației publice centrale sau ale serviciilor deconcentrate ale acestora (M.Ap.N., S.R.I., I.G.S.U., Direcţia de Sănătate Publică, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Ministerul Culturii şi Cultelor, Inspectoratul de Stat în Construcții, Administrația Domeniului Public, precoordonare rețele urbane, precoordonare circulații etc.).
Unele dintre aceste avize sau acorduri se obțin gratuit, altele au costuri care diferă de la o administrație la alta. Există și situații în care trebuie obținut acordul vecinilor, cum este cazul construcțiilor noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.
Pot fi solicitate modificări asupra unui proiect UberHause®?
UberHause® oferă posibilitatea unor intervenții minore asupra proiectului, modificări care se efectuează o singură dată gratuit pe parcursul derulării contractului.
Dacă apar alte modificări asupra proiectului inițial, în funcție de amploarea acestora, de implicațiile asupra structurii de rezistență a construcției proiectate și de volumul de muncă necesar, pot interveni costuri suplimentare.
Ce alte documentații pot fi furnizate la cerere?
UberHause® poate oferi, la cererea beneficiarului, următoarele documentații:
- Arhitectură, rezistență, instalații termice, sanitare, electrice
- Detalii de execuție pentru documentațiile livrate
- Planuri urbanistice de detaliu și zonale
- Studii geotehnice (observații de teren, investigații geotehnice prin executarea de foraje cu prelevare de probe de teren pentru analize de laborator geotehnic; determinarea parametrilor fizici de stare și a caracteristicilor de deformabilitate ale terenului de fundare; documentare și analiză de specialitate privind condițiile geo-structurale și geotehnice specifice zonei precum și condițiile seismologice)
- Expertize tehnice necesare în cazul alipirii la construcții existente sau intervențiilor asupra unor construcții existente (extinderi, supraînălțări, consolidari, recompartimentări)
Care este cuprinsul dosarelor pentru autorizare și construire?
CONȚINUTUL-CADRU al documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții DTAC (PAC)
Documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții se elaborează de proiectanți autorizați și se dezvoltă în proiectul tehnic întocmit în concordanță cu cerințele certificatului de urbanism, cu conținutul avizelor, acordurilor, punctului de vedere al autorității pentru protecția mediului competente, precum și, după caz, al actului administrativ al acesteia, cerute prin certificatul de urbanism. Conținutul-cadru al documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții cuprinde opisul pieselor scrise și desenate, necesar a fi prezentate spre autorizare.
SECȚIUNEA I: Piese scrise
1. Lista și semnăturile proiectanților – se completează cu numele în clar și calitatea proiectanților, precum și cu partea din proiect pentru care răspund.
2. Memoriu
- 2.1. Date generale – descrierea lucrărilor care fac obiectul proiectului pentru autorizarea lucrărilor de construcții, făcându-se referiri la:
- – amplasamentul, topografia acestuia, trasarea lucrărilor;
- – clima și fenomenele naturale specifice;
- – geologia și seismicitatea;
- – categoria de importanță a obiectivului.
- 2.2. Memorii pe specialități – descrierea lucrărilor de:
- – arhitectură;
- – structură;
- – instalații;
- – dotări și instalații tehnologice, după caz;
- – amenajări exterioare și sistematizare verticală.
- 2.3. Date și indici care caracterizează investiția proiectată, cuprinși în anexă la cererea pentru autorizare:
- – suprafețele – construită desfășurată, construită la sol și utilă;
- – înălțimile clădirilor și numărul de niveluri;
- – volumul construcțiilor;
- – procentul de ocupare a terenului – P.O.T.;
- – coeficientul de utilizare a terenului – C.U.T.
- 2.4. Devizul general al lucrărilor, întocmit în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
- 2.5. Anexe la memoriu
- 2.5.1. Studiul geotehnic
- 2.5.2. Referatele de verificare a documentației tehnice, întocmite de verificatori tehnici atestați, aleși de investitor.
- 2.5.3. Avizele și acordurile privind asigurarea, branșarea și racordarea la infrastructura edilitară, după caz, precum și avizele, acordurile și actele administrative specifice ale organismelor administrației publice centrale sau ale serviciilor deconcentrate ale acestora, după caz, stabilite prin certificatul de urbanism conform reglementărilor legale în vigoare și ca urmare a condițiilor speciale de amplasament și/sau a funcționalității investiției, după caz, obținute în prealabil de solicitant.
- 2.5.4. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcțiile noi, amplasate adiacent construcțiilor existente sau în imediata lor vecinătate – și numai dacă sunt necesare măsuri de intervenție pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcții necesare în vederea schimbării destinației în clădiri existente, precum și în cazul amplasării de construcții cu altă destinație decât cea a clădirilor învecinate.
SECȚIUNEA II: Piese desenate
1.Planuri generale
- 1.1. Plan de încadrare în teritoriu – plan de încadrare în zonă a lucrării, întocmit la scările 1:10.000, 1:5.000, 1:2.000 sau 1:1.000, după caz, emis de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară teritorial.
- 1.2.Plan de situație privind amplasarea obiectivelor investiției – plan cu reprezentarea reliefului, întocmit în sistemul de Proiecție Stereografic 1970, la scările 1:2.000, 1:1.000, 1:500, 1:200 sau 1:100, după caz, vizat de oficiul de cadastru și publicitate imobiliară teritorial, pe care se vor reprezenta:
- – imobilul, identificat prin numărul cadastral, pentru care a fost emis certificatul de urbanism, descris prin totalitatea elementelor topografice determinante pentru suprafața, lungimea laturilor, unghiuri, inclusive poziția și înălțimea la coamă a calcanelor limitrofe, precum și poziția reperelor fixe și mobile de trasare;
- – amplasarea tuturor construcțiilor care se vor menține, se vor desființa sau se vor construi;
- – cotele construcțiilor proiectate și menținute, pe cele trei dimensiuni (cotele + 0,00; cote de nivel; distanțe de amplasare; axe; cotele trotuarelor, aleilor, platformelor și altele asemenea);
- – denumirea și destinațiile fiecărui corp de construcție;
- – sistematizarea pe verticală a terenului și modul de scurgere a apelor pluviale;
- – accesele pietonale și carosabile din incintă și clădiri, plantațiile prevăzute;
- – planul parcelar al tarlalei în cazul imobilelor neîmprejmuite care fac obiectul legilor de restituire a proprietății.
- 1.3.Planul privind construcțiile subterane. Va cuprinde amplasarea acestora, în special a rețelelor de utilități urbane din zona amplasamentului: trasee, dimensiuni, cote de nivel privind poziționarea căminelor – radier și capac -, și va fi redactat la scara 1:500. În cazul lipsei unor rețele publice de echipare tehnico-edilitară se vor indica instalațiile proprii prevăzute prin proiect, în special cele pentru alimentare cu apă și canalizare.
2. Planșe pe specialități
- 2.1. Arhitectura – Piesele desenate de arhitectură vor cuprinde planșele principale privind arhitectura fiecărui obiect, redactate la scara 1:50 sau 1:100, după cum urmează:
- – planurile cotate ale tuturor nivelurilor subterane și supraterane, cu indicarea funcțiunilor, dimensiunilor și a suprafețelor;
- – planurile acoperișurilor – terasă sau șarpantă -, cu indicarea pantelor de scurgere a apelor meteorice și a modului de colectare a acestora, inclusive indicarea materialelor din care se execută învelitorile;
- – secțiuni caracteristice – în special pe linia de cea mai mare pantă, acolo unde este cazul -, care să cuprindă cota ±0,00, cotele tuturor nivelurilor, înălțimile determinante ale acoperișului – cotele la coamă și la cornișă -, fundațiile clădirilor învecinate la care se alătură construcțiile proiectate; – toate fațadele, cu indicarea materialelor și finisajelor, inclusiv culorile, cotate și cu indicarea racordării la nivelul terenului amenajat;
- – în situația integrării construcțiilor într-un front existent, se va prezenta și desfășurarea stradală prin care se va arăta modul de integrare a acestora în țesutul urban existent.
- 2.2. Structura
- 2.2.1. Planul fundațiilor – se redactează la scara 1:50 și va releva:
- – modul de respectare a condițiilor din studiul geotehnic;
- – măsurile de protejare a fundațiilor clădirilor învecinate, la care se alătură construcțiile proiectate.
- 2.2.2. Detalii de fundații
- 2.2.3. Proiect de structură complet – se prezintă pentru construcții cu mai multe subsoluri și cel puțin 10 niveluri.
- 2.3. Instalații
- 2.3.1. Schemele instalațiilor – se prezintă parametrii principali și schemele funcționale ale instalațiilor proiectate.
- 2.4. Dotări și instalații tehnologice. În situația în care investiția urmează să funcționeze pe baza unor dotări și instalații tehnologice, determinante pentru configurația planimetrică a construcțiilor, se vor prezenta:
- 2.4.1. Desene de ansamblu
- 2.4.2. Scheme ale fluxului tehnologic
NOTA: Fiecare planșă prezentată în cadrul secțiunii II „Piese desenate” va avea, în partea dreaptă jos, un cartuș, care va cuprinde: numele firmei sau al proiectantului elaborator, numărul de înmatriculare sau numărul autorizației, după caz, titlul proiectului și al planșei, numărul proiectului și al planșei, data elaborării, numele, calitatea și semnătura elaboratorilor și ale șefului de proiect.
Proiectul tehnic (PTh)
Documentația tehnico-economică – piese scrise și desenate -, elaborată în condițiile legii, care dezvoltă documentația tehnică, cu respectarea condițiilor impuse prin autorizația de construire, precum și prin avizele, acordurile și actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului, anexe la autorizația de construire.
Proiectul tehnic (PTh) cuprinde soluțiile tehnice și economice de realizare a obiectivului de investiții, pe baza căruia se execută lucrările de construcții autorizate.
Cuprinsul dosarelor pentru autorizare și construire
Detaliile de execuție (D.E.)
Documentații tehnice cuprinzând reprezentări grafice realizate la scările 1:2, 1:5, 1:10, 1:20 sau, după caz, la alte scări grafice, în funcție de necesitățile de redactare, precum și piese scrise pentru explicitarea reprezentărilor grafice, elaborate în baza proiectului tehnic și cu respectarea strictă a prevederilor acestuia, care detaliază soluțiile tehnice de alcătuire, asamblare, executare, montare și alte asemenea operațiuni, privind părți/elemente de construcție ori de instalații aferente acesteia și care indică dimensiuni, materiale, tehnologii de execuție, precum și legături între elementele constructive structurale/nestructurale ale obiectivului de investiții.
Detaliile de execuție, elaborate în condițiile legii și verificate pentru cerințele esențiale de calitate în construcții de către verificatori tehnici atestați în condițiile legii, detaliază proiectul tehnic, în vederea executării lucrărilor de construcții autorizate.
Cum se face plata proiectului?
Plata proiectelor se face achitând în avans minimum 50% din sumă (la semnarea contractului) și restul la predarea documentațiilor contractate.
Dacă optați pentru plata prin bancă, proiectul va fi predat la prezentarea dovezii de achitare a avansului.
Toate plățile se fac în lei, la cursul B.N.R. din ziua facturării, în numerar, cu ordin de plată sau prin transfer bancar.
Ce este PUZ și PUD?
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) reglementează dezvoltarea urbanistică a unei zone dintr-o localitate, prin corelare cu prevederile Planului Urbanistic General (PUG), acoperind mai multe funcțiuni, cum sunt cele de locuire, servicii, producție, circulație, spații verzi, instituții publice ș.a.m.d.
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) explicitează și detaliază conținutul PUZ și PUG la nivelul unuia sau mai multor obiective situate pe una ori mai multe parcele adiacente, în corelare cu funcțiunea predominantă și cu vecinătățile imediate ale zonei, asigurându-se condițiile de amplasare, dimensionare, conformare și echipare edilitară, sub forma de prescripții și recomandări care se vor regăsi în certificatele de urbanism eliberate pentru fiecare lot de teren construibil.
Prin PUD se pot reglementa modificări ale POT-ului (Procentul de Ocupare a Terenului), respectiv ale distanțelor dintre perimetrul edificabil și limitele parcelei. De asemenea, PUD-ul poate stabili accesibilitatea la parcelă, racordarea la rețele edilitare, aspecte urbanistice referitoare la volumele construite și amenajările aferente, relații funcțional-estetice cu vecinătățile.
Care sunt serviciile de bază incluse în prețul proiectului personalizat menționat pe site?
Pachetul standard de servicii de proiectare include:
- Redactare documentație pentru obținerea certificatului de urbanism eliberat în scop de construire;
- Întocmire concept de arhitectură, incluzând până la trei corecturi efectuate cu clientul;
- Elaborare proiect pentru autorizarea construirii – D.T.A.C. (cu componentele arhitectură, structură de rezistență și instalații: termice, electrice, sanitare);
- Redactare documentație (memoriu, plan de situație) pentru obținere avize/acorduri, conform prevederilor; certificatului de urbanism
- Dezvoltare D.T.A.C. în proiect tehnic pentru execuția construcției– P.Th.;
- Verificare proiect de către verificatori autorizați, conform cerințelor legale;
- Înregistrare proiect la Ordinul Arhitecților din România.
Apelați acum la specialiștii UberHause® pentru o ofertă de preț!
- Consultanță personalizată
- Echipă de arhitecți, ingineri și urbaniști
- Redactare rapidă a proiectului
- Reprezentarea beneficiarului în relația cu instituțiile competente