Documentație urbanism

Cuprins

    Documentațiile de urbanism transpun la nivelul localităților urbane și rurale propunerile cuprinse în planurile de amenajare a teritoriului național, zonal și județean.

    Principalele tipuri de documentații de urbanism cu care se operează în planificarea urbană sunt planul urbanistic general (PUG) și regulamentul local aferent acestuia, planul urbanistic zonal (PUZ) și regulamentul local aferent acestuia și planul urbanistic de detaliu (PUD).

    Un regulament local de urbanism (RLU) cuprinde prevederi referitoare la modalitățile de utilizare a terenurilor, de amplasare, dimensionare și realizare a volumelor construite, a amenajărilor și plantațiilor, materiale și culori, pe zone, în conformitate cu caracteristicile arhitectural-urbanistice ale acestora, stabilite în baza unui studiu de specialitate.

    Elaborate de colective interdisciplinare formate din specialiști atestați în condițiile legii, documentațiile de urbanism sunt rezultat al analizei situației existente pe un teritoriu determinat, și al stabilirii de obiective, acțiuni, procese și măsuri de amenajare și de dezvoltare durabilă a localităților.

    Aceste documentații au caracter de reglementare specifică și stabilesc reguli ce se aplică direct asupra localităților, unor porțiuni ale acestora sau unor parcele cadastrale, constituind baza elementelor care sunt luate în considerare la eliberarea certificatelor de urbanism.

    Documentațiile de urbanism se realizează în format digital și analogic, la scara adecvată, în funcție de tipul documentației, pe suport topografic realizat în coordonate în sistemul național de referință Stereo 1970, actualizat pe baza ortofotoplanurilor sau pe baza unor măsurători la teren, cu respectarea și integrarea limitelor imobilelor înregistrate în evidențele de cadastru și publicitate imobiliară.

    La cerere, publicul poate consulta, la sediul consiliului județean sau primăriei, documentațiile de urbanism în original, împreună cu regulamentele locale de urbanism aferente, cu respectarea legislației privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Certificatul de urbanism și avizul de oportunitate

    În afară de elementele privind regimul juridic, economic și tehnic al terenului pe care se intenționează realizarea unei investiții, certificatul de urbanism cuprinde și informații privind regimul de actualizare sau de modificare a documentațiilor de urbanism și a regulamentelor locale aferente acestora.

    În cazul în care intenția solicitantului unui certificat de urbanism nu se încadrează în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate, acesta se va găsi în una dintre situațiile următoare:

  • este imposibil să se modifice prevederile documentațiilor de urbanism existente
  • trebuie obținut un aviz de oportunitate în condițiile legii privind amenajarea teritoriului și urbanismului
  • trebuie elaborată o documentație de urbanism modificatoare, fără aviz de oportunitate

    În funcție de prevederile documentațiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, de specificul amplasamentului ori de natura investițiilor, autoritatea publică locală are mai multe posibilități, astfel:

  • să permită întocmirea documentației tehnice pentru autorizarea construirii
  • să solicite elaborarea unui plan urbanistic de detaliu
  • să condiționeze autorizarea investiției de aprobarea unui plan urbanistic zonal, în baza unui aviz prealabil de oportunitate (lista de avize necesare aprobării documentațiilor de urbanism va include, în acest caz, necesitatea obținerii unui aviz de oportunitate)
  • să condiționeze autorizarea investiției de elaborarea și aprobarea unui plan urbanistic zonal
  • să respingă în mod justificat cererea de modificare a prevederilor documentațiilor de urbanism aprobate.

    Pentru emiterea unui aviz de oportunitate se face o solicitare către structura de urbanism din cadrul consiliului județean, documentația urmând să conțină:

    a) memoriu tehnic explicativ, care va cuprinde prezentarea investiției sau a operațiunii propuse, indicatorii propuși, modul de integrare a acesteia în zonă, prezentarea consecințelor economice și sociale la nivelul unității teritoriale de referință, costurile ce vor fi suportate de investitorii privați, respectiv de autoritatea publică locală

    b) piese desenate, respectiv încadrarea în zonă, plan topografic/cadastral, cu zona de studiu, conceptul propus – plan de situație cu prezentarea funcțiunilor, a vecinătăților, modul de asigurare a accesurilor și utilităților.

    Prin avizul de oportunitate se vor stabili teritoriul care urmează să fie reglementat prin PUZ, categoriile funcționale ale dezvoltării și eventualele servituți, limitele minime și maxime ale indicatorilor urbanistici, dotările de interes public necesare, asigurarea accesurilor, parcajelor, utilităților, capacitățile de transport admise.

    Pentru îmbunătățirea calității deciziilor referitoare la dezvoltarea spațială durabilă, la nivelul consiliilor județene și al primăriilor de municipii și orașe, funcționează comisii tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU), ca organe consultative cu atribuții de analiză, expertizare tehnică și consultanță. Aceste comisii au în compunere specialiști atestați din domeniile urbanismului, arhitecturii, monumentelor istorice, arheologiei, sociologiei, economiei, geografiei, ingineri constructori, ingineri de rețele edilitare, transporturi.

Etapele elaborării documentațiilor urbanism

  • inițierea
  • contractarea
  • elaborarea studiilor de fundamentare
  • realizarea analizei diagnostic multicriteriale integrate
  • elaborarea formei preliminare a documentației de urbanism
  • obținerea de avize și/sau acorduri
  • redactarea finală a documentației de urbanism, cu introducerea tuturor observațiilor din avize și/sau acorduri
  • aprobarea propunerii de documentație de urbanism de către autoritatea administrației publice locale competente
  • asigurarea caracterului public al documentației de urbanism aprobate

Inițiere și finanțare

    Documentațiile de urbanism se inițiază, de regulă, de autoritatea publică locală, pe baza programului de dezvoltare urbanistică, sau de persoane fizice ori juridice interesate în realizarea unor obiective pe teritoriul zonei în cauză.

    Nu se pot iniția documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire.

    Finanțarea se poate face din bugete locale, din bugetul de stat sau din venituri proprii ale persoanelor juridice și fizice interesate în dezvoltarea localității sau a unei zone din cadrul acesteia, precum și din alte surse legal constituite sau atrase.

Elaborarea studiilor de fundamentare

    Studiile de fundamentare sunt lucrări de specialitate cu caracter analitic sau prospectiv prin care se realizează analize și se fac propuneri de soluționare a unor probleme ale teritoriului și localităților, rezultatele acestora fiind folosite pentru susținerea propunerilor de reglementare a modului de dezvoltare a unităților administrativ-teritoriale.

    Studiile cu caracter analitic privesc evoluția teritoriului și localității din punct de vedere istoric, cultural, demografic, economic, etnografic, urbanistic și arhitectural. De asemenea, aceste studii se referă la organizarea circulației și transporturilor, condițiile geotehnice, hidrogeologice, climatice, pedologice și ecologice.

    Totodată, analizele vizează stabilirea și delimitarea zonelor de risc natural și antropic, precum și a zonelor protejate naturale și construite.

    Nu în ultimul rând, studiile cu caracter analitic se referă la tipurile de proprietate asupra imobilelor, echiparea tehnico-edilitară și valorificarea potențialului turistic sau balnear al localității ori zonei respective.

    Studiile de tip prospectiv se referă la elaborarea unor prognoze, scenarii sau alternative pentru domenii sectoriale cum sunt evoluția populației, a activităților, reconversia forței de muncă etc.

    În elaborarea unui studiu de fundamentare, indiferent de domeniu, se pornește de la delimitarea obiectivului studiat și analiza critică a situației existente. Apoi se evidențiază disfuncționalitățile și prioritățile de intervenție, se fac propuneri de eliminare ori diminuare a disfuncționalităților și se avansează prognoze, scenarii sau alternative de dezvoltare a zonei în cauză.

    În final, elaboratorul documentației de urbanism corelează toate concluziile studiilor de fundamentare și generează o concepție unitară de dezvoltare durabilă și competitivă a unității administrativ-teritoriale.

Avizare

    Scopul emiterii de avize și acorduri cu privire la documentațiile de urbanism este de realizare a concordanței între propunerile de dezvoltare a teritoriului și politicile de dezvoltare, respectiv strategiile sectoriale la nivel național, regional, județean și local, precum și cu prevederile legale specifice.

    Avizele și acordurile necesare în vederea aprobării documentațiilor se stabilesc cu respectarea prevederilor legale în vigoare din domeniul urbanismului și din domeniile conexe, ținându-se cont de specificul teritoriului care face obiectul documentației.

    Pentru investițiile care se realizează pe teritoriul a două sau mai multe unități administrativ-teritoriale, planurile urbanistice zonale reprezintă o documentație unitară, dar care se aprobă de către fiecare dintre consiliile locale interesate, în astfel de cazuri fiind obligatorie consultarea reciprocă a structurilor de specialitate din cadrul respectivelor unități.

    Observațiile din avize și/sau se vor introduce în forma finală a documentației de urbanism.

Aprobare

    Documentațiile de urbanism care au avizele și acordurile prevăzute de lege și solicitate prin certificatul de urbanism se promovează de către primar, în vederea aprobării prin hotărâre a consiliului local, pe baza referatului de specialitate al arhitectului-șef, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării documentației complete la registratura primăriei.

    Consiliul județean sau local are obligația ca, în maximum 45 de zile de la finalizarea dezbaterii publice și înaintarea expunerii de motive elaborate de primar sau președintele consiliului județean și a raportului de specialitate elaborat de arhitectul-șef, să emită o hotărâre pentru aprobarea sau respingerea documentației de urbanism.

Participarea publicului

    Publicului i se va oferi posibilitatea de implicare, prin informare, consultare și acces la justiție, pe întreg parcursul elaborării strategiilor și documentațiilor și în toate etapele procesului decizional referitor la activitățile de urbanism, astfel:

  • în etapa pregătitoare – anunțarea intenției de elaborare
  • în etapa de documentare și elaborare a studiilor de fundamentare
  • în etapa elaborării propunerilor ce vor fi supuse procesului de avizare
  • la elaborarea propunerii finale, care include toate observațiile avizatorilor și care se supune procedurii de transparență decizională.

    Informarea și consultarea publicului se desfășoară diferențiat, în funcție de amploarea și de importanța documentației de urbanism.

    Autoritățile administrative trebuie să facă publice obiectivele dezvoltării economico-sociale privind dezvoltarea urbanistică, conținutul documentațiilor de urbanism care urmează să fie supuse aprobării, precum și al documentațiilor aprobate, rezultatele consultării publicului, deciziile adoptate și modul de implementare a acestora.

    Autoritățile administrației publice au datoria de a strânge și a lua în considerare opțiunile și opiniile privind problemele de urbanism cu privire la care au realizat informarea publicului.

Valabilitate

    In funcție de gradul de complexitate și de prevederile documentației de urbanism, autoritatea administrației publice locale abilitată să o aprobe stabilește perioada de valabilitate a acesteia.

    Valabilitatea prevederilor documentației se extinde de drept pentru acele investiții care au început în timpul perioadei de valabilitate, respectiv a fost demarat procesul de autorizare și/sau executare a lucrărilor de construcții, până la finalizarea acestora.

    Valabilitatea planurilor urbanistice aflate în termen poate fi prelungită prin hotărâre a consiliului local, pe baza analizei de specialitate, dacă se mențin reglementările urbanistice prevăzute și dacă acestea nu contrazic reglementări conexe sau acte normative apărute între timp.